Musikantene i Sarpsborg Janitsjarkorps er spillesugne, og byr nå på en frisk marsjkonsert i Kulås amfi førstkommende lørdag.

Marsjkonsert: Geir Lorentzen, Frode Amundsen og Per-Åge Fjelltorp lover en feiende fin marsjkonsert med Sarpsborg Janitsjarkorps i Kulås Amfi lørdag klokken 17.

Byens musikk- og kulturtilbud er redusert og koronapåvirket. Mange aktører må avlyse og utsette konserter i disse tider. Men Sarpsborg Janitsjarkorps klarer å holde konserter tilpasset situasjonen. Det ble heldigvis spilling for publikum på en spesialtilpasset 17. mai i år, og det ble sommerkonsert i Kulås amfi i juni. Nå blir det samme amfiet arena for en feiende flott marsjkonsert med grundig plass- og smittehensyn.

Sug etter musikk

  • Vi er selvsagt spillesugne og glade for at vi igjen kan spille konsert for publikum. Rammene gjør det vanskeligere og mye dårligere økonomisk, men både publikum og vi lengter etter levende konsertmusikk. Derfor håper og tipper vi på «fullt hus» i Kulås på lørdag, med godvær, god plass og trygg avstand mellom alle involverte og publikummere, forteller korpsets leder Geir Lorentzen.

Han minner om tre viktige forhold rundt smittevern:

  • Syke personer skal holde seg hjemme, selv med milde symptomer.
  • God hygiene, håndsprit vil være tilgjengelig på konsertstedet i Kulås amfi.
  • Redusert kontakt mellom personer, minimum 1 meter til de du ikke bor sammen med.

(Se smittevernplakat nederst i meldingen)

Konserten på lørdag klokken 17 har en maksimalgrense på 200 publikummere, som må registreres i billettsystemet Ticketco, etter gjeldende retningslinjer. Men det blir bare en symbolsk billettpris på en hundrings denne gangen, og det er viktig at interesserte sikrer seg billett før det blir fullt.

Inspirerende dirigent

Korpsets faste dirigent, Frode Amundsen, gleder seg stort til fremførelsen av varierte marsjer fra ulike komponister og steder på kloden. Han har erfart at det å spille marsjer er en ideell måte å komme i gang med presisjon og samspill etter ferien. Hver marsj har særpreg og repertoaret er variert selv om det er en ren marsjkonsert. Amundsen er stolt av å dirigere det 97 år gamle korpset.

  • Å komme til et korps med lange, gode og historiske tradisjoner, er inspirerende. Jeg dirigerer ikke korps fordi jeg må, men ser det som enormt lærerikt. Det å kunne studere musikken og videreformidle dette til alle musikantene, slik at vi sammen kan formidle gode musikalske konserter til publikum. Inspirasjonen finner jeg i responsen fra hver enkelt av musikant. Jeg er opptatt av å gi så mye jeg kan og orker i de timene jeg er på Janitsjarhuset. Å motivere til stadig musikalske løft er kjempeinspirerende når alle jobber mot samme mål, smiler Frode Amundsen.

Marsj- og korpstradisjoner

På fjorårets marsjkonsert ved sesongstart var det dirigentens favoritter som ble fremført. Årets program er det tubaist Per-Åge Fjelltorp og hornist Tom Hermansen som har snekret sammen. Korpset har plukket et strålende knippe med 12 marsjer som skal serveres på hvert sitt sølvfat.

Mangeårig korpsleder, ildsjel, instrumentmaker og musikkprofil, Per-Åge Fjelltorp, er i gang med sitt 48. år som marsjspillende tubaist i Sarpsborg Janitsjarkorps. Sine første marsjer spilte han allerede for 54 år siden i skolekorpset HaBoNa. Han har et sterkt forhold til marsjer og kvalitet etter blant annet ha spilt i Gardemusikken og Norges Nasjonale Ungdomskorps.

  • Marsjer er en fengende og morsom tradisjon som publikum liker veldig godt. Marsjer hører liksom med som en viktig del av spillingen. Dirigenten jobber veldig godt og systematisk med detaljene, og nå kan publikum bare glede seg til lørdag. Vi lover en veldig god konsert, sier Fjelltorp.

Smitteværnplakat